Verhalen 2019

De vissers van het Grote Meer

Omgeving Siem Reap – Cambodja

Al kilometerslang rijden we over een brede dijk. Links en rechts liggen de droge uitlopers van het Tonlé Sap-meer. De huizen die op de oever zijn gebouwd staan op hoge palen en heel in de verte, op de lage vlakte voor ons, liggen woonboten op het land. Als over een paar maanden de jaarlijkse zondvloed het land aan het oog heeft onttrokken, dobberen ze midden in het meer.

Onderweg stoppen we bij een school. De gebouwen zijn grote, drijvende constructies van twee verdiepingen hoog. Twee verdiepingen laag eigenlijk, want vanaf de hoge oever kijken we boven op de daken. Op een groot bord tegen de gevel staat, onder onleesbare Cambodjaanse kronkels, in het Engels de tekst: floating kindergarten. Nu rennen de kinderen nog bij de dijk op en neer, maar zodra het water in het meer gaat stijgen, zullen de drijvende scholen mee omhoog gaan en moeten ze via loopplanken hun lokaal opzoeken – je doet er als ouder verstandig aan je kind eerst zijn zwemdiploma te laten halen voordat het naar school gaat.

Tonlé Sap is Khmer voor ‘Groot Meer’. In de droge periode die net achter ons ligt is het meer ‘slechts’ zo’n drieduizend vierkante kilometer groot, maar in het regenseizoen verdient het zeker de naam ‘Groot Meer’. Als het water over een paar maanden op zijn hoogst is, is het oppervlak verdrievoudigd en bestrijkt het Tonlé Sap-meer een gebied zo groot als de provincies Groningen en Friesland samen. Op sommige plaatsen is het dan meer dan vijftien meter diep.
De belangrijkste waterleverancier van het meer is de Mekong. Via de Tonlé Sap-rivier is het rechtstreeks met de levensader van Indochina verbonden. Wat deze zijrivier bijzonder maakt, is dat hij – afhankelijk van de tijd van het jaar – twee stroomrichtingen kent. Tijdens de komende regentijd zal het hoge water van de Mekong via de Tonlé Sap-rivier het meer bevoorraden en stroomt het water vanaf het honderd kilometer verwijderde Phnom Penh naar het meer. In het droge seizoen, de maanden november tot mei, zal het waterpeil in de Mekong snel zakken en zal het Tonlé Sap-meer via dezelfde rivier geleidelijk leegstromen in de richting van de hoofdstad.
Aan de wisselende waterstand in het meer dankt het noordwesten van Cambodja zijn bestaan. Rivieren en stroompjes bevloeien de omliggende rijstvelden en laten een vruchtbare sliblaag achter. Bovendien wordt het meer op deze manier elk jaar van verse vis voorzien.

Over vis gesproken: de vissers zijn bijna altijd Vietnamezen of Cham. De reden hiervoor is dat het doden van dieren voor de Cambodjaanse Theravada-boeddhisten niet met hun religie te verenigen is. Noch voor de Mahayana-boeddhistische Vietnamezen, noch voor de islamitische Cham is dat een probleem. Cambodjanen eten graag dieren, zolang iemand anders ze heeft doodgemaakt. Hoe zouden ze dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw hebben gedaan, toen er nauwelijks Vietnamezen in Cambodja waren omdat ze tot aartsvijand nummer één waren verklaard? Nood breekt vaker religieuze wetten.
Het moment waarop de stroomrichting in de Tonlé Sap verandert – meestal in oktober – wordt gevierd met een groot, driedaags feest: het Bonn Om Tuk-festival. Onderdeel van de festiviteiten is een bootrace met prauwen, waarbij gememoreerd wordt dat duizend jaar geleden de naar het Tonlé Sap-meer oprukkende Cham door Jayavarman VII werden verslagen. Diezelfde Cham die nu, samen met de nog steeds niet zo populaire Vietnamezen, voor de Cambodjaanse carnivoren de kastanjes uit het vuur moeten halen.

Nog zoiets: hoe kun je in Cambodja de Amok (vis-curry in bananenblad) uitroepen tot het nationale gerecht, als een gelovige Cambodjaan de vis die ervoor nodig is niet mag vangen?
Rare jongens, die gelovigen.